Intervju z mag. Mirom Pušnikom (CTK) v časniku DELO

Oktober, 2023

Novinarka Mojca Vizjak Pavšič se je za Delo pogovarjala z mag. Mirom Pušnikom, direktorjem Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani, ki koordinira projekt »SPOZNAJ – Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji«.

Mag. Pušnik je pojasnil, kakšen je namen projekta Spoznaj in katere podporne mehanizme in orodja je potrebno vzpostaviti za delovanje po načelih odprte znanosti. Povedal je, da je »razvoj infrastrukture, predvsem podatkovnih skladišč, večinoma vključen v drugi del akcijskega načrta za odprto znanost. Med drugim načrtuje Arnes zgraditev velikega podatkovnega skladišča, ki bo lahko arhiviralo znanstvena dela in raziskovalne podatke skladno s pravili, kot so predpisi o trajni hrambi na več lokacijah, in drugimi zahtevami.

V pogovoru sta se med drugim dotaknila tudi občanske znanosti ter komuniciranja znanosti in dviga znanstvene pismenosti, ki sta tudi pomembna cilja projekta. Mag. Pušnik je poudaril, da bi morali komuniciranje znanosti podpreti na vseh ravneh izobraževanja – od vrtcev do tretjega življenjskega obdobja. Omenil je še, da v mreži občanske znanosti zelo dobro sodelujejo z Univerzo za tretje življenjsko obdobje.

Intervju lahko preberete na povezavi: https://www.delo.si/novice/znanoteh/spodbuditi-zelimo-medsebojno-razumevanje-poznavanje-in-sodelovanje/ (celoten članek je na voljo naročnikom Dela)

Intervju je bil objavljen tudi v tiskanem izvodu Dela, dne 19. 10. 2023.